Ostalo

Sme�no

Crkveni kalendar: Važan dan Pobusani ponedeljak! (VIDEO)

Crkveni kalendar ima još jedan važan dan, a to je "Pobusani ponedeljak", on se ove godine 2024. pada 13. maja, a zovu ga još i "Vaskrs za mrtve" jer je taj dan posvećen upokojenima. 

Crkveni kalendar: Važan dan Pobusani ponedeljak! (VIDEO) Foto: Printscreen Youtube/Greenair





Ovaj običaj, koji je duboko ukorenjen u našu kulturu, verovatno je začet u periodu kada je hrišćanstvo počelo da preuzima primat nad starijim religijama. Na taj dan, postoji verovanje da bi trebalo da se “pobusaju” grobovi naših preminulih rođaka, koristeći busen zelene trave.

U određenim delovima naše zemlje, ovaj dan se obeležava slično kao Zadušnice. Ljudi posećuju groblja, pale sveće, uređuju grobove, a sveštenici služe parastose i pomene za duše pokojnika. Takođe, na grobove se iznose ofarbana vaskršnja jaja (koja su obično bojena na Veliki Petak) i kasnije se dele siromašnima.

Na svaki grob se postavlja jedno crveno jaje, kao simbol uživanja naših preminulih predaka u vaskrsenju Isusa Hrista.

Dakle, Pobusani ponedeljak je dan koji je prvenstveno posvećen sećanju na mrtve.





Foto: Printscreen Youtube/Pravoslavlje 888


Ovaj dan je poznat i kao Vodeni ponedeljak, jer je običaj da momci i mladići polivaju devojke i mlade žene vodom. Ovaj običaj je služio kao prilika za upoznavanje momaka i devojaka, jer je tradicija nalažala da devojka koja bude polivena vodom pokloni mladiću jedno jaje. Neki od ovih udvaranja su se svakako završavali srećno.

Ovaj običaj je i danas živ u Vojvodini, posebno među Bunjevcima.


 

Viber

Autor: O.J
Izvor: svetplus.com


>